Tel: 033 463 29 79

Duitse hipsters maken wijn 

Oftewel: de nieuwe generatie Duitse wijnmakers 

Onze laatste masterclass/proeverij voor de zomer (zaterdagmiddag 23 juni) stond in het teken van Duitse wijnen. En niet zomaar Duitse wijnen. Nee: wijnen van de nieuwe generatie wijnmakers. De nieuwe generatie gaat voor kwaliteit boven kwantiteit en weet mensen te verassen. Ze gaat voor smaak, spanning, uitersten en de mooiste spijsbegeleiders in het glas. Nog weinig mensen kennen deze wijnmakers. Winesom (het bedrijf van de broers Oscar en Bart Reitsma) laten een select gezelschap deze middag heel veel moois proeven. We worden letterlijk in de watten gelegd. 

Sekt
We starten met een glas van dichtbij gelegen. Op 2,5 uur rijden ligt een heel klein wijngebied waar het draait om het blauwe druivenras Pinot Noir (op zijn Duits: Spätburgunder). En niet zomaar Spätburgunder. Nee; meteen de mooiste die je ooit zult proeven. In het wijngebied de Ahr vind je de meest beroemde Spätburgunders van Duitsland. Reden om er eens een weekendje op uit te trekken dus! Sermann Kreuzberg maakt er prachtig rood, een klein beetje wit en Sekt. Dat laatste hebben we in ons glas. Heel bijzonder dat deze jonge jongen (want dat is hij) van zijn mooiste blauwe druiven ook mousserende wijn maakt. Omdat Champagne op exact dezelfde wijze en vaak ook van o.a. Pinot Noir druiven is gemaakt zal deze Sekt in een blindproeverij niet minder score dan een Champagne. Dezelfde prachtige mousse, aardsheid, complexiteit en fijne afdronk. En dat voor 11,50 consumentenprijs, een mooi alternatief is iedereen aan tafel van mening. 

Jung winzer5.jpg
Jung winzer6.jpg

Riesling
Als we het over Duitsland hebben kunnen we natuurlijk Riesling niet overslaan. De volgende proefsessie bestaat uit deze Koningin onder de druivenrassen. Riesling is de grote liefde van veel koks, vinologen en sommeliers vanwege zijn prachtige zoet/zuur balans, zijn enorme intensiteit en gastronomische inzetbaarheid. Zuren zijn de ruggengraat van een wijn. Zonder zuren valt een wijn om, misstaat hij aan tafel en kun je hem niet lang bewaren. Riesling is nou juist zo’n ras wat je best wat jaartjes kan laten kelderen.
We proeven op een rij: Marcus Hees, Riesling Trocken Vom Sandstein uit de Nahe. Dominique Schmitz Riesling Hipping uit Rheinhessen. Frank Achenbach Riesling Heerkretz eveneens uit Rheinhessen. Alle drie uit 2016 en alle drie zo anders.
Hees heeft een bloemige geur en prachtige mineraliteit en zuren. Heerlijk om zo te drinken of bij een lichte maaltijd. Schmitz komt van een beroemde bodem, de Roterhang, dat geeft hem enorme complexiteit, mineraliteit en ziltigheid. Laat de zeevruchten maar doorkomen. Prachtig!
Achenbach is warmer, rijker, rijper. Een Riesling die smaakt naar honing. Een enorm rijk glas met potentie en gastronomische inzetbaarheid. Ik denk aan lever en paté.

Chardonnay
Voor wie niet van dikke, houtgelagerde Chardonnay uit warme landen houdt, moet de Duitse Chardonnays eens uitproberen. Chardonnay uit een koeler klimaat, oftewel; de perfectie van deze mooie druif willen proeven!
Katja Rettig maakt een subtiele versie vlakbij Worms (een prachtige wijnstad). Ze maakt haar Chardonnay puur op zijn frisheid en mineraliteit. Deze wijn is een feestje om drinken en een reden om een feestje voor te vieren.
Schmitz maakt zijn Chardonnay rijker, ruimer en romiger. Meer houtgelagerd, boter en vanille. Probeer met een vet stukje vis, wit vlees of paddenstoelen in rijke saus en je wijn/spijs ervaring is compleet.

Jung winzer1.jpg

Grauburgunder
De volgende sessie draait om Grauburgunder, oftewel: Pinot Gris. We kennen deze duif wellicht uit de Elzas waar hij rijk, rijp en lichtzoet is. In Duitsland maken ze drogere versies. Wel de kruidigheid en de complexiteit maar nét wat eleganter dan de Franse buren.
Frank Schäfer wilde eigenlijk geen wijnboer worden, want hij was een tienkamper op de Olympische Spelen. Hij was nét niet goed genoeg om echt geld te verdienen met de sport, dus toen is hij maar aan de wijn begonnen. Hij kocht naast het wijngoed van zijn vader een klein stukje wijngaard in de Pfalz en plantte daar o.a. zijn prachtige Grauburgunder Haardeter Herzog aan. Subliem! Er worden maar 1100 flessen gemaakt, dus ik zeg: scoren dit glas.
Frank Achenbach mag naast Schäfer staan en maakt een totaal andere stijl. Houtgelagerd en nóg rijker, complexer en dikker. Een gastronomisch glas. Hier kun je licht vlees bij eten. De wijn ziet er door zijn lange schilweking haast oranje uit. Prachtig! 
 

Spätburgunder
Wie denkt dat er in Duitsland alleen maar witte wijn wordt gemaakt heeft het mis. In dit seizoen drink ik het liefst Duits rood! Waarom? Omdat het licht gekoeld zo lekker is.
Spätburgunder is de Duitse benaming voor Pinot Noir en een ontdekking wanneer je hem drinkt. Katja Rettig, onze vrouwelijke wijnmaakster, maakt de sublieme Spätburgunder Westhofen uit het meest Noordelijk gelegen stukje Pfalz. Superslank, elegant, kruidig en aards; een compleet glas wijn voor ieder moment van de dag. Die van Schäfer is warmer, doorstoofder, rijker, rijper en intenser. Mannelijker? Ja, misschien wel. Gelukkig hebben we de keus.
We sluiten af met een Spätburgunder uit het topgebied de Ahr. Sermann. Kreuzberg steelt de show. Zijn Spätburgunder Althenahrer Eck is een favoriet onder de proevers. Zo rijk en complex, klasse in je glas. Er zijn twee keuzes: kopen, of heel snel een weekendje naar de Ahr gaan. 

Jung winzer2.jpg

Merlot
Nog één laatste proefglas: Merlot. Een vreemde eend als je het over Duitsland hebt. Want dan denken we aan Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder. Maar Katja Rettig (onze wijnvrouw!) maakt een houtgelagerde Merlot, om te bewijzen dat Duitse wijnen wel degelijk power en body kunnen hebben. Prachtig!

Wat deze jonge wijnmakers vandaag aan ons hebben laten proeven wordt de toekomst. En dat juichen we met z’n allen alleen maar toe. Met dank aan Oscar en Bart Reitsma van Winesom! Wilt u de wijnen thuis naproeven, informatie over de prijzen of het complete assortiment? Neem dan contact op via: 0613963223