Druiven worden nooit uit zichzelf wijn…
Masterclass en proeverij de zin en onzin van bio en biodynamie
Biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven waarbij de wijnproducten ook aan bepaalde regels zijn gebonden. De biodynamische wijnboeren geloven dat je de ene dag beter proeft dan de andere dag. Of je vandaag goed en lekker proeft kun je nakijken in de app: “When wine taste the best.”
Erik van Duijn, specialist in biologische en biodynamische wijnen, is niet bewust deze wijnen gaan importeren. Dit kwam door zijn zoektocht naar vergeten druivenrassen, kleine wijnmakers en authentieke smaken kwam hij vanzelf bij wijnboeren terecht die op deze manier werken.
Biologische en biodynamische wijnen zijn in. Amsterdam is al besmet met dit ‘wijnvirus’ en dat sijpelt nu langzaam door. Vin Nature is wijn dat wordt gemaakt zonder ingrepen: er wordt niet geklaard, gefilterd en er wordt geen tot weinig sulfiet aan oegevoegd.
We proeven een prachtige selectie witte en rode biologische en biodynamische wijnen van lage tot hoge prijsklasse. Pecorino, Passerina, Chardonnay, Marsanne, Rousanne, Viognier en Riesling komen in de witte serie voorbij. Rood proeven we Sangiovese, Montepulciano, Spätburgunder en een Syrah/Mourvedre/Cinsault assemblage. We sluiten af met een zoete biologische wijn uit de Loire.
Erik legt uit dat een wijn een dag later vaak heel anders smaakt. Vaak lekkerder en spannender. Ook vertelt hij dat wijnen die goed gemaakt zijn vaak heel lang open bewaard kunnen worden.
Wil je dus langer genieten van écht goed gemaakte wijn kies dan voor bio of biodynamie!