Op bezoek bij Martens Asperges
Eindelijk is het zo ver: aspergetijd! Een mooi moment om ons eens te verdiepen in de wereld van het witte goud. In de eerste week van maart waren wij op bezoek bij Martens Asperges in Tienray. Een familiebedrijf dat zicht al drie generaties lang bezig houdt met de teelt, de oogst, het verwerken en de verkoop van witte asperges is. Tijd voor een rondleiding door het bedrijf!
We werden ontvangen door Ron Martens en kregen een kopje koffie in de kantine. Met uitkijk op de bedrijfshal waar we al wat werkzaamheden en natuurlijk asperges konden zien. We zagen hoe de asperges van het veld kwamen, werden gesorteerd en gewassen. We vervolgden de rondleiding een stukje verderop, op de velden, hier kregen we uitleg over de geschiedenis, de teelt en de oogst. Het oogsten van asperges gebeurt traditiegetrouw van half april tot ongeveer eind juni.
Asperges worden dan wel het witte goud genoemd, maar er zijn ook groene asperges. Wat is nu eigenlijk het verschil? De witte asperge groeit ondergronds en de groene bovengronds. We liepen door de kas, met een tempratuur van ongeveer 35 graden en zagen hoe asperges worden gestoken, een zorgvuldig karwei want de wortel van een asperge kan wel 3 keer groeien en nieuwe asperges leveren.
Na de rondleiding op het veld keerden we terug naar de bedrijfshal waar ze de asperges sorteren, schillen en verpakken. Heel indrukwekkend hoe machines de asperges schillen. Het verpakkingsproces wordt nog met de hand gedaan.
Wist je dat Nederlanders slechts een 800 gram asperges per jaar eten? Zonde! Asperges zijn niet alleen lekker maar ook super gezond. Asperges bevatten heel veel vitaminen die goed zijn voor je hele lichaam. Zowel voor de binnen- als de buitenkant. Zo verzorgen ze je huid en haar, en je krijgt er ook een beter immuunsysteem van. Ze zitten boordevol mineralen en sporenelementen die de stofwisseling bevorderen, de bloeddruk kunnen verlagen en de nierfunctie stimuleren. Een extra reden om asperges op tafel te zetten dus!