Mijn eerste blog, yay! Hierin zal ik de veelgestelde vragen van gasten zoals ‘hoe kom je nu in de wijnwereld terecht en wat is je achtergrond’? beantwoorden.
Maastricht
Mijn studie heb ik gevolgd aan de Hogere Hotelschool in Maastricht. Deze stad staat bekend om de verdieping in gastronomie en hierdoor wilde ik een stage waarbij ik meer dan alleen in een hotel zou moeten werken. Een kennis van mij die in de wijnwereld werkt vertelde mij dat er in Spanje veel wijnhuizen met bijbehorend hotel zijn. Zo kunnen zij onderdak bieden aan de ‘wijntoeristen’. Het woord ‘wijntoerisme’ was überhaupt al nieuw voor mij, maar het leek mij meteen leuk!
Hotel/Bodega
Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg hem; “Ken je nog een leuke bodega met hotel waar ik stage kan lopen?”. Een paar maanden later stapte ik binnen bij Hotel/Bodega El Lagar in Isilla. Dit ligt in de wijnstreek Ribera del Duero en ik werd bij die eerste stap over de drempel verliefd op de wijnwereld.
Druiven plukken
Net voor de oogst kwam ik aan en kon ik meteen helpen druiven plukken. Niemand wil dit werk doen en die ‘gekke Nederlander’ biedt zich vrijwillig aan omdat het haar ‘leuk lijkt’. Natuurlijk leek het me leuk! Ik wilde alles meemaken: van druiven plukken en het vinificatie proces (het maken van de wijn) tot het bottelen en verkopen ervan. En zo was de liefde voor wijn geboren, want zo’n passie voor een product had ik nog nooit ervaren.
Ribera del Duero
Wijn uit de Ribera del Duero is er een die je moet ‘leren kennen’. Deze regio – binnenland van Spanje - is droog en heet maar heeft hele koele nachten. Hierdoor zijn de druiven sterk zodat ze tegen deze temperatuurwisselingen kunnen. Ze hebben dan ook een dikkere schil ontwikkeld en dit zorgt uiteindelijk weer voor meer tannine en complexiteit in de wijn. De Ribera del Duero produceert zware, boerse, rode wijnen; hier kun je mij voor wakker maken. Het was voor mij wennen toen ik in Nederland weer andere wijnen ging drinken, want die complexiteit vind ik juist zo lekker.
Regelmatig zeg ik “de wijnwereld is gaaf, maar je kunt beter niet beginnen met Ribera del Duero, dan heb je altijd een lichte voorkeur”. Stiekem bedoel ik daar natuurlijk mee dat als je een goed glas Ribera del Duero hebt geproefd je niet meer anders wil.
El vino con queso, sabe a beso!
Passie voor gastronomie heb ik altijd gehad. Ik ben opgegroeid op een ambachtelijke kaasboerderij in de buurt van Amersfoort en dat ik iets met eten en drinken wilde doen was voor mij al snel duidelijk. Toen ik in Spanje was werd altijd gezegd: “El vino con queso, sabe a beso!”, wat letterlijk betekent; “Wijn in combinatie met kaas, smaakt naar een kus”. Dit is sindsdien mijn lijfspreuk, het meisje van de kaasboerderij die in de wijn gaat werken, het had zo moeten zijn!
Sinds kort ben ik dan ook met veel plezier werkzaam bij Zuster Margaux, en ondertussen druk bezig met Eline in de organisatie van nieuwe Masterclasses. Je kunt het waarschijnlijk al raden, maar een masterclass Ribera del Duero en een wijn/kaas combinatie masterclass zitten er natuurlijk snel aan te komen! Ik heb er nu al zin in, kom je ook?