Vroeger riepen we als we het hadden over Duitse wijn meteen: Riesling!
Riesling is the King!
Inmiddels is er veel veranderd. Een nieuwe generatie wijnmakers die meer durft te experimenteren met andere rassen. De grootste verandering is het klimaat. Doordat de zomers steeds warmer worden veranderd er veel in de wijnwereld. Riesling is een ras dat het prima doet in een koeler klimaat maar inmiddels is Duitsland niet zo ‘cool’ meer. En dan komen de Burgunders om de hoek, want die houden wel van een beetje meer zonneschijn.
Als wijndocent leerde ik mijn cursisten altijd dat Baden, (het meest zuidelijke wijngebied van Duitsland) Burgunderland is.
Tegenwoordig vinden we in veel meer (en ook noordelijk gelegen wijngebieden) Burgunders.
Oscar en Bart Reitsma van Winesom nemen ons mee in een masterclass Burgunders van buiten Baden….
Wat zijn Burgunders eigenlijk? We hebben het over Burgundersoorten als we praten over de druivenrassen:
Spätburgunder (Pinot Noir)
Weissburgunder (Pinot Blanc)
Grauburgunder (Pinot Gris)
Chardonnay
Frühburgunder (Pinot Madeleine)
We starten de masterclass met het proeven van twee mousserende wijnen gemaakt volgende de Methode Traditionelle (zoals Champagne is gemaakt). Prachtige bubbels die in een blindproeverij zeker niet onderdoen aan Champagne.
Dan twee Weissburgunders van de twee jonge wijnmakers Frank Achenbach en Markus Hees. Die van Markus is sprankelend fris en spatzuiver. Frank maakt een houtgelagerde en daardoor zwaardere en meer gastronomische versie.
Het rondje Chardonnay is verassend. Want tsja, we kennen Chardonnay vaak als zwaar en log maar in Duitsland vinden we over het algemeen veel elegantere stijlen.
Grauburgunder is een druif met een roze schilletje. De kleur van een Grauburgunder is daardoor vaak wat meer koperachtig. In deze flight wijnen springt Achenbach eruit: je proeft zelfs lichte tannines in deze wijn waardoor het een interessant glas is die zeker een mooie maaltijd verdient.
De laatste vier wijnen zijn rood van kleur. Eerst drie Spätburgunders van drie jonge wijnmakers: Hees, Schmitz en Achenbach. Alle drie totaal anders maar prachtig op dronk. Die van Hees heeft meer een frisse mint toon, Schmitz meer kersen en Achenbach een meer aards karakter.
We sluiten af met misschien wel de meest onbekende Burgunder: Frühburgunder. Deze mooierd maakt Lukas Sermann in de Ahr. Op slechts 2,5 uur rijden bij ons vandaan. Frühburgunder is ten opzichte van Spätburgunder iets fruitiger over het algemeen. Voor veel masterclass deelnemers wel een enorme favoriet en ontdekking.
Ook benieuwd naar deze & andere Burgunders? Bekijk hier meer.