Begin september is Toon begonnen aan een volgende stap in zijn wijn carrière: de opleiding tot vinoloog. In deze blog schrijft hij meer over de opleiding.
Aan de studie
“De eerste dag van de opleiding was bij het Nederlands Wijnsinstituut en de wijngaard Colonjes in Groesbeek. Na een korte introductie, en het ontvangen van ons studiemateriaal, begon gelijk de eerste les. De les ging over wijnbouw in Nederland en werd gegeven door de wijnmaker van Colonjes. Deze eerste dag was meteen heel leerzaam door alle kennis die ik heb opgedaan. Na een rondleiding over de wijngaard gingen we weer naar huis met ongeveer 10 kilo aan studieboeken. Deze mag ik allemaal gaan lezen en bestuderen het aankomende jaar, een flinke klus dus.
zintuigen prikkelen
Na de eerste les in Groesbeek, werden de volgende lesdagen gegeven vanuit de wijnacademie in Maarn. Maandagochtend om 10 uur begon de les met een – vind ik – lastig deel van de opleiding, namelijk: blind wijn proeven. Het grappige is dat wij dit nu natuurlijk ook doen tijdens de thuisproeverijen, maar dit is toch net even anders. Bij binnenkomst staan de wijnen al op tafel. De ene keer zijn het er 6 die we gaan proeven, de andere keer zijn het er 12. 1 voor 1 gaan we ze proeven om vervolgens de geur, kleur, smaak te noteren. Naast deze 3 punten letten we ook op het zuur- en alcoholgehalte van de wijnen. Na het blind proeven gaan we de wijnen met elkaar bespreken. En ook deze bespreken is een spannend onderdeel op zich, zo kreeg ik tijdens de tweede les de opdracht om mijn proefnotitie voor te lezen door de microfoon. Dit voelde alsof ik weer even in het eerste jaar op de middelbare school uit een Frans boek moest gaan voorlezen terwijl ik de uitspraak nog helemaal niet begreep.
nederlandse docenten
De docenten op de academie zijn allemaal Nederlandse wijn experts. De wekelijkse ochtendles wordt gegeven door Udo Goebbels. Een Zuid-Afrika expert en een Magister Vini. Deze titel mogen slechts weinig mensen dragen. Het Magister Vini examen is namelijk het hoogste professionele niveau dat kan worden gehaald in Nederland. In de middag krijgen we elke les van een andere docent waarbij er ook een andere streek of land wordt besproken.
proeven met mede studenten
Daarnaast hebben we ook nog proefgroep avonden. Met zeven andere studenten - die redelijk in de buurt wonen - komen wij bij elkaar als we geen les hebben. Tijdens deze avonden gaan met in een klein gezelschap wijnen proeven. Gezien de huidige situatie is dit lastiger, maar gelukkig heeft een mede student een grote loods in Veenendaal waar we op afstand samen kunnen komen. Elke week verzorgen 2 mede studenten de wijnen en is het dus een verrassing voor de anderen. Het is leuk om te zien hoe iedereen in de afgelopen maanden een hoop heeft geleerd, en steeds beter gaat proeven!
Ik houd jullie op de hoogte van mijn opleiding en wie weet inspireer ik jullie wel om ook meer over wijn te gaan leren. Mocht je een vraag hebben, laat het mij vooral weten!