Over kleur gesproken…
33 graden buiten. In de Kloosterkamer ietsje koeler….er staan 12 rosé wijnen in het ijs die de 27 wijnproevers heel graag willen proeven! Respect voor de dames die ook nog in het roze gekleed zijn gekomen. Ik had er zelf door oververhitting niet eens meer aan gedacht…
De masterclass rosé is bedacht om de proevers te laten zien hoe veelzijdig rosé is. Van licht tot vol, van droog tot zoeter. Om te drinken als aperitief, bij een vissalade, stukje lam of een aardbeiendessert. Het kan allemaal!
10% van alle wijn ter wereld is rosé. Een zware minderheid dus. Dat heeft sowieso te maken met het feit dat we rosé alleen in de zomer drinken. Gek eigenlijk want wit drinken we het hele jaar door. Zou het door de kleur komen?
Over kleur gesproken… We drinken in Nederland allemaal het liefst die superlichte rosé kleurige roséwijnen, die bijna lijken op een witte wijn. En als het dan ook nog eens uit de hip en trendy regio Provence komt worden we helemaal blij. Uit de Provence komen de grote namen MIP, Mireval, AIX…merknamen die niet altijd wat zeggen over kwaliteit.
Als je iets verder naar het westen langs de Middellandse zee zakt komt je in de Languedoc en vind je veel betaalbare en van dezelfde kwaliteit rosés (dit merkten we in de tweede proefsessie vandaag toen we Provence naast de Languedoc proefden).
Waarom willen we eigenlijk alleen die lichte rosé wijnen? Die lijken het meeste op witte wijn! En Tsja die donkergekleurde rosés zijn toch zoet? Haha niet dus, maar dat denkt men door de kleur!
Donkergekleurde rosés hebben langer schilcontact en hebben daarom meer een bite en neigen dan juist weer iets meer naar een rode wijn. Allebei droog maar allebei anders. De donkergekleurde rosés drink je daardoor sneller bij een wat stevigere maaltijd.
Rosé heb je ook in mousserende vorm. We starten met een Spumante uit Italië en een Methode Cap Classique uit Zuid-Afrika. Verrassend hoe verschillende de mouse is.
We proeven Duitse rosés, Italiaanse rosés, Spaanse rosés en twee zoete dessertwijnen die rosé van kleur zijn. Wat een diversiteit; een hele maaltijd door zou je rosé kunnen drinken.
Wordt rosé in 2023 dan eindelijk eens dé trend voor de rest van het jaar?
Wij zijn voor!